Спешно да се финансира педагогиката-оставаме без учители

Дискусии на всякакви теми.

Спешно да се финансира педагогиката-оставаме без учители

Мнениеот Krisi » 09 Юни 2013, 23:50

“Най-спешна нужда от финансиране има за специалността педагогика, защото след 5 г. данните сочат, че ще има криза за учители. Това заяви в интервю за в. “Монитор” ректорът на СУ проф. Иван Илчев. ”Системата на финансиране на ВУЗ-овете трябва да се промени, ако искаме от университетите да излиза качествен продукт. Субсидията трябва да се определя не само от входа на университетите, но и от изхода. Много по-логично е на края на обучението да се направи един държавен национален изпит на завършващите висше образование и да се види тогава кои университети дават най-добри резултати и на базата на тези резултати да се финансират. Не е изключено да се окаже, че както при матурите, критерият е доста нисък… И тогава вече ще се види кои университети дават най-добър продукт”, поясни проф. Илчев.
Той се спря и на друг момент: “Има студенти, които отпадат по време на следването си. Ето ние трябва да имаме 25 000 студенти, но те са 22 000. Другите по някаква причина са прекъснали да учат – решили са, че не им се следва или са заминали в чужбина, или са били отстранени от университета или от общежитията. За тяхното обучение обаче държавата вече е плащала, а те дори няма и да завършат следването си. Затова е много по-логично да се финансира краят”, категоричен е ректорът на СУ.
Според него друга необходима и много лесно изпълнима реформа е свързана с промяна в Закона за висше образование. “Държавните университети не могат да обучават срещу заплащане в бакалавърска степен. Това означава, че ако един студент е завършил например журналистика, но иска да специализира в сферата на икономиката и иска второ висше, той не може да го направи в държавен университет, а трябва да отиде в частен. Елементарно е да се позволи на държавните университети да обучават срещу заплащане, но не се случва. Най-добре е у нас да се приложи добрият пример от образователната система в САЩ. Там средното образование е в тясна връзка с висшето”, препоръча проф. Илчев.


Така е и не зная, дали не е достатъчно късно след цялата картина в образованието? Знае ли някой, колко млади учители, имат интерес да работят в детска градина? Освен добра заплата, младите специалисти искат да имат и достойнство, което е отнето на тези, които са избрали да бъдат учители. :cry:
Поздрави,

Криси

Сайт за родители, учители и всички вас. -> http://www.dujdotbonboni.com
Форум за родители, учители и всички вас. -> http://forum.dujdotbonboni.com
Аватар
Krisi
 
Мнения: 74
Регистриран на: 01 Май 2013, 22:39

Назад към Дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron