Изключиха дете с дислексия

Дискусии на всякакви теми.

Изключиха дете с дислексия

Мнениеот Krisi » 12 Юли 2013, 21:52

Малчуган беше изключен от столичното 81-во СОУ "Виктор Юго" точно между първи и втори срок на учебната година. Снимка Wikimedia Commons
Презаписват "проблемните" деца в съседно училище

Малчуган с дислексия беше изключен от столично училище, научи „Новинар”.

Крайните мерки са били взети преди по-малко от година точно на границата между първия и втория срок. Детето било записано в първи клас в 81-во СОУ „Виктор Юго”, като на семейството е било известно, че то има поведенчески проблеми, но не сериозни. Това обясни майката на малчугана, която е подала и жалба в Комисията за защита от дискриминация. Преди да започне обучението си, момченцето е посещавало и детска градина, в която не е срещало проблеми, като с него работел и психолог. Специалисти също насърчили семейството да запише детето си на училище.

В началото на обучението си малкият ученик нямал трудности. От време на време учителите съобщавали на родителите му, че малкият не изпълнявал задачите и се случвало да разваля дисциплината. Не след дълго обаче майка му Николинка Иванова получила обаждане, в което ясно й се заявявало да дойде и да си прибере отрочето. От ръководството на училището били толкова настоятелни и груби, че дори й казали да отведе сина си на невролог и докато проблемът му не бъде отстранен, малчуганът да не прекрачва училищния двор по никакъв повод. Причината за озлоблението на учителите и ръководството била, че момченцето не желаело да изпълнява задачите и проваляло дисциплината в час.

Изплашената майка започнала за пореден път да ходи по мъките и да се бори с институциите, както и да се среща с експерти, които да помогнат на детето й. Специалистите обаче не открили нищо повече от установената вече дислексия и хиперактивност. Те от своя страна били категорични, че ученикът може да продължи образованието си, като с него в часовете влизат логопед и психолог или така нареченото ресурсно подпомагане. По време на цялата разправия малкият първокласник загубил близо три месеца от учебния материал. Когато пристигнала в училището на сина си с предписанията от специалисти, майката отново срещнала отпора на директора.

Той твърдо отказал да възобнови правата на детето й и я пренасочил да го запише в съседното училище, където вече имало доста деца с подобен тип проблеми. Със сетни сили майката решил да премести сина си и да провери как стоят нещата в съседното школо. Там обаче категорично отказали да запишат малчугана с мотив, че им е писнало от 81-во училище да пренасочват проблемните деца при тях.

Така след дълго лутане и ходене къде ли не майката успяла да запише сина си в ново столично училище, в което го приели по изключително различен начин и изпълнили предписанията на специалистите.

Екип на "Новинар" опита да се свърже с директора на 81-во СОУ, но той не беше открит за коментар.
Поздрави,

Криси

Сайт за родители, учители и всички вас. -> http://www.dujdotbonboni.com
Форум за родители, учители и всички вас. -> http://forum.dujdotbonboni.com
Аватар
Krisi
 
Мнения: 74
Регистриран на: 01 Май 2013, 22:39

Назад към Дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron